Gezond spelen voorkomt leerproblemen

Steeds meer kinderen hebben moeite met goed gebruiken van ogen. Zij spelen minder buiten en lezen veel op scherm.

Problemen in gebruik ogen

Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het richten van hun ogen, zijn niet in staat hun ogen vloeiend langs een zin te bewegen, vinden het lastig om snel van veraf (bord) naar dichtbij (schrift op tafel) te richten of hebben moeite om cijfers, letters of vormen snel te herkennen. Meest bekende variant is Fixatie Disparatie. De symptomen die dit geeft, lijken erg op die van dyslexie, ADD, ADHD en autisme, maar hebben dus een andere oorzaak.

Gezond spelen

Problemen in het zien vinden oa hun oorsprong in een andere manier van spelen dan vroeger. Veel jonge kinderen zitten tegenwoordig te lang naar kleine beeldschermpjes te turen, waardoor de ogen voor langere tijd in dezelfde stand gericht staan. Dertig jaar geleden speelden kinderen veel meer buiten waar ze afwisselend hun ogen dichtbij en dan weer veraf richten. Dit zorgde voor een soepele oogmotoriek. Om de jonge ogen van nu goed te richten, moet een kind soms veel moeite doen. Richten in combinatie met het volgen van een zin, is dan topsport. Met vermoeide en branderige ogen tot gevolg.

Geef een positieve impuls aan het visuele systeem van uw kind en speel met de feestdagen “gezonde spelletjes”. De optometristen van The Vision Therapy Centre uit de VS zetten 96 speltips voor u op een rij.

13 december 2017: oproep Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum “Weg van telefoon en naar buiten”